2010. szeptember 3., péntek

Shabushabu

István és Thuy meghívtak bennünket ebédre egy japán étterembe. Talán írtam már, hogy mindketten Japán rajongói, Thuy tanítja is a nyelvet, és István is kiválóan beszéli. Egymással japánul társalognak, nagyon helyesek. Éltem a gyanúperrel, hogy az én kislányom semmit sem fog enni, ezért elraktam neki egy doboz müzliszeletet. Nézzük, mi történt.
Fenti kép: Az asztal közepén volt egy lyuk, mint kiderült, az lesz a mi személyes kis tábortüzünk. A pincérek hoztak egy lapát parázsló szenet, belehajították a lyukba, rátettek egy rácsot, és már lehetett is grillezni. A főszakácsi pozíciót Luca szerezte meg, mindenki örömére. De főleg az övére. Ezt grilleztük:
Volt ott vékonyra szelt malacka, borjú, borjúnyelv. sertéscomb kockák... mintha otthon lettünk volna, csak a méretek voltak mások. A legnagyobb hús sem érte el egy gyufásskatulya méretét. (Szinte látom, ahogyan szörnyülködsz, papa.) De mivel két falat között várni kellett, meg amúgy is az evőpálcikával bohóckodni - ebben az étteremben nincs villa, nem kibaszásból, hanem tényleg autentikusak akarnak lenni - én négy falattal jól laktam. Csak mellékesen jegyzem meg, hogy egészen jól elboldogulok a pálcikákkal, hja, az éhség nagy úr. Lucuska is két pofára nyomta a husit, bár ő úgy döntött, hogy otthon érzi magát: kézzel evett.
A második fogás a shabushabu volt. A rácsra a pincérek egy forró vízzel telt edényt helyeztek. Mellé tettek egy tálcán zöldségeket, gombát, udon tésztát (azok a fehér kukacok azok a képen, rizstészta az is), és egy-két tányérnyi hajszálvékonyra szeletelt sertéshúst.
A zöldségeket és a tésztát bele kellett hajigálni a vízbe, a saját leveskénket főztük! Az evőpálcikával fel kellett kapni egy szelet vékony húst, és néhányszor bele-bele kellett mártogatni (ez a shabu-shabu) a fortyogó vízbe. Három bemártástól meg is főtt a hús. Ezt bele sűrű szójaszószba, és nyamm!!! (Jelzem, hogy az egész művelet evőpálcikával végrehajtandó.)
Luca az alábbi képen bemutatja, hogyan kell enni az udont:
A cél az, hogy minél HANGOSABBAN cuppantsa be az ember a vasag tésztát. Ha hangos, ízlik. Az állra fröccsenő levest az e célból felszolgált nedves arctörlő kendővel kell felitatni. Ezek a japánok mindenre gondolnak.
Szóval, ma sem maradtunk éhen. A müzliszeletet hazahoztam. Luca azt mondta, még életében nem evett ilyen jót. Hogy a frászba fogjuk rászoktatni a menzakajára???

8 megjegyzés:

  1. Erika, a körmösök gyöngye2010. szeptember 4. 4:22

    sziasztok

    Hát ez nem semmi , micsoda jó kaják.. és ez a kis csajszi mindent kipróbál, nem fél nem hisztizik !
    Belevaló!!!
    Mi pedig elkezdtük a sulit mindkét gyermekemmel. Tomi hallani sem akart a suliról, ahhoz képest boldogan járkált az utóbbi 3 napban le s föl a Tomoriban... Éljen ! Nagyon hiányzik Luca Boginak, ma megtalálták egy rózsaszín melegítő felsőjét az osztályban és nagyon elszomorodtak, hogy nem tudják átadni! Mostanában nem nyüzsögtem erre, Zoli el kezdte a munkát, ami nem kis dolog 6 hónap lábadozás után .. Hát gondolom nem esett jól neki, de megy lelkesen.. Úgy olvasgatom, hogy ti jól vagytok. Sok puszi mindannyiótoknak
    Erika és a többi Nagyék

    VálaszTörlés
  2. Baromi jól néznek ki ezek a kaják. Remélhetőleg az ízük is olyan, mint ahogy kinéz.
    Ami a Lucus főző tudományát illeti, jó háziasszony lesz belőle. :-)
    De mint tudjuk ha egy Neset éhes, mindenre képes. Szemmel láthatóan élvezi a japán konyhaművészetet.
    ...egy jó marhapörkölt, főtt krumplival, kovászos uborkával most jól esne...
    :-D

    VálaszTörlés
  3. Kisfiam, te megkóstoltad volna őket? :) Nahát, öregszel.
    Hehehe, jó a rímed a Nesetekről. Viszont találkoztam olyan emberrel, aki Lucánál is rémesebb, ha megéhezik. Lióra lesz az, az izraeli cimbi. Olyan raplis, ha éhes, hogy az embernek kedve támad pofán törölni. Aztán ha nem kap enni, átesik a holtponton, és egy cinikus dög lesz belőle. Haláli pofa.
    Ti jól vagytok? Bettike? Luca üzeni, hogy vidd magaddal, ha máshol kapsz melót.

    VálaszTörlés
  4. Nálunk minden rendben, jól vagyunk. Olyan boldog vagyok mint még soha.
    Mond meg Lucusnak, hogy Betti nélkül egy lépést sem teszek sehova. Ha költöznöm kell, jön Ő is.

    VálaszTörlés
  5. Sok puszi nektek, hiányoztok! Luca, ne aggódj, megyek Robival, akárhova kell költözni. :)

    VálaszTörlés
  6. Ezek nagyon guszták, igazán megkóstolnám; és tök élvezetes lehetett saját magatoknak elkészíteni. Amúgy milyen kis fineszes.... ha nem ízlik, a személyzet nyugodtan széttárhatja a kezét(vagy a karját).
    A menzakajáról jut eszembe. A nagy harmadikosoknak változott a kajabeosztás, elég beérni 3/4 8-ra, kell itthon reggelizni, 10 óra körül kapnak tízórait, du. 1-kor ebéd, 3-kor uzsonna. Az ebéddel majdnem 1/2 2 felé végeznek, szerintem kevés gyerek éhezik meg vadul másfél óra alatt. Marci még a 10óraira is azt mondta, hogy csak teát ivott. Ennek így semmi értelme, utána fogok kérdezni; nyilván lehet csak ebédre befizetni, a másik két étkezés kidobott pénznek tűnik. Majd visz egy kicsit több elemózsiát itthonról.
    Itt egész hétvégén szutyok idő volt, alig tudom megszárítgatni két nap alatt a mosott ruhákat. Kicsit irigykedem már az ottani jó időre, sajnos fura volt látni Lucust a vizes fürtjeivel a medencés füdő után. Sajnos itt csak megborzongani tudtunk erre.
    Legyetek jók; üdv.:
    Erzsi

    VálaszTörlés
  7. Kiváló találmány ez a blogolás. Olyan dolgokat tudok meg, amilyeneket e nélkül soha. Már lassan kezd hasonlítani Te isztambuli első utadhoz. Már ami kisfiam kapcsolatát illeti.
    Legyen minél több őszinteségi rohamotok, akkor talán mindent megtudok rólatok. De jó ez igy. Jó ez igy? Lehet, hogy jó ez igy. Megmondom őszintén nekem jó ez igy. S ha nektek is jó ez igy, akkor miért ne lenne jó ez igy. Nem fokozom tovább, mert a végén tényleg jó lesz igy.
    Tudjátok ami Nektek jó, az nekem is jó. Higgyétek el nekem ez igy jó.
    Na elfáradtam, mert nálatok már fél egy van. Én ilyenkor már aludni szoktam.
    Millió puszi.

    Papa

    VálaszTörlés
  8. Papa, semmi tudnivaló nincsen, Luca aggódott, amikor Robinak sikerült a vizsgája, hogy akkor Bettikével mi lesz. Ennyi.

    VálaszTörlés