2010. november 3., szerda

Same-same but different!



Most igazából nem nyelvleckét akarok adni, de ezen mindig beszarok. Állítólag nem csak Vietnámban, hanem egész Délkelet-Ázsiában használatos a fenti cím, ami nyers fordításban annyit jelent, hogy "Ugyanaz-ugyanaz, de más." Ez így önmagában nem vicces, no de kontextusba helyezve... magyarázok.
Tegyük fel, hogy órára vágysz. Itt Ázsiában minden egyes óramárkának van gagyi változata, made in vietnam, ami megszólalásig hasonlít az eredetire, illetve vannak bizonyos árucikkek, amelyeknél nagyon valószínű, hogy az eredetire bukkantál, mert made in vietnam és kilopták a gyárból. Exportból visszamaradt. Ez az elegáns elnevezése a jelenségnek. A hibás áru meg az igazabb. No mindegy, térjünk vissza oda, hogy órára vágysz. Elmész a Saigon Square-re, ami a hasonló jellegű árucikkek Mekkája, és rögtön bele is ütközöl egy óraárusba. Meglátsz egy nagyon csini Rolexet, tudod, hogy otthon legalább egy milkát kóstol. Itt a pasas tizenötezerért akarja adni, ami gyanúsan drága, mert hát mégis csak gagyiország fővárosában vagyunk. Ekkor zajlik le a következő, mindkét felet minősítő párbeszéd:
- Is that a real Rolex? (Ez egy igazi Rolex?) (szerk: Az bazmeg, hogy lehet ilyet kérdezni?)
- Yes, sir. Same same, but different.
Apád faszát. Le kell alkudni háromezerre, és akkor mindenki boldog.
Viszont a cím szállóige lett, pólót is lehet belőle kapni.
Tegnap még hülyébb körülmények között találkoztam a dologgal. Tamás nagyon forszírozza, hogy dengue után szedjek valami multivitamint. Kapóra jött, hogy a közelünkben most nyílt Amerika egyik legnagyobb táplálékkiegészítő márkájának boltja. Csilivili új üzlet, kirakatban a vevőcsalogató: szakértő eladók! na, ilyet még úgysem láttam Vietnámban, bemegyek. Mondom a zsebdögnek (bocs, de mind a hónom aláig ér), hogy Me-sick-want-multivitamin. Rábök egy polcra, amin Women felirat található. Volt is vagy ötvenfajta multivitamin nőknek. Vassal, vas nélkül, extra kálciummal, anyagcsere gyorsítóval, terhesekenek folsavval, öreglányoknak Q10-el stb. Végigböngésztem az összetevőket, és kiválasztottam a nekem megfelelőt. Ja, az minta? És csak jövő hónapban lesz? Oké, akkor keresek egy másikat. - Mádám, no keresni, mind same same.
Ennyit a képzett eladókról. Kapja be mind. Vettem egy általános vitamint, csak nem nyírom ki vele magamat.
Thaiföldön egyébként a címben emlegetett frázissal illetik azokat a nőket is, akik egyébként fiúk. Cicijük is van, meg dudorodnak is. :-D

4 megjegyzés:

  1. Erről csak ez jut eszembe: "Yes Madam, we don't have!"

    Csók

    VálaszTörlés
  2. Kisfiam, ma olvastam a Jagermeisterről, hogyaszongyahogy "agancsos kóla". Teccik?

    VálaszTörlés
  3. A legjobb multivitamin a házilag főzött házipálesz. Ismerek egy nagyon jó kúrát. Én iszom és elmesélem, hogy milyen volt. Garantált a hatás. Te nem rugsz be én meg vigyorgok. Te azon vigyorogsz, hogy én hogy vigyorgok. Igy készül a házi vigyorpálinka. Most már legálisan is lehet főzni. Nosza rajta alkoholisták. Kölni helyett is megteszi.
    A bejegyzésed alján nem találom korosztályra való utalást, hogy legalább tíz éven felülieknek.
    Nálunk tavaszias idő van. Huszonnégy fokot mutatott a lázmérő. De a levelek lehullottak a kertben. Több zsákkal sikerült összesepernem. Ferdi és Fülöp kiválóan vannnak.Vissza tért az igazi énjük. Ennének mint a rozsda. De mi beosztjuk nekik.
    Anyánknak is letelt a szabadsága. Dolgozik, mint egy szorgos kis hangya. Itthon nem hagyom dolgozni. Irigykedjenek kedves hölgy olvasók. Egyenlőre még nincs mit csinálnom, mert mindent megcsinált. De jönnek még rám "szép" napok. Alig várom.:-(
    Úgy hogy megyek is, szétnézek a környezetemben és magamévá teszek egy-két eltárgyiasult eszközt, mint például lombseprü, metszőolló, kapa stb. Ej de most látom, hogy be van sötétedve. Na majd holnap. A lakásban meg villany mellett semmit nem látni.
    Millió puszi Nektek.
    Papa

    VálaszTörlés