2010. december 28., kedd

Bangkok 7.

Azt a kacskaringós istennyilát!!! Minden, amit a Bangkok 3 címszó alatt írtam a turistarendőrségről, a király magántemplomáról, az építész csávóról, a királyi drágakő üzemről... egy hatalmas átverés része volt!!! Figyeljetek csak, bejegyzés a Tripadvisor honlapról, 2oo9-ből:

Hi, we had a great time in Bangkok, and had a seemingly serendipitous last day culminating at the Royal Lapidary Company. We would like to share our experiences with you as a cautionary tale.

This is the sequence of events which will be familiar to some of you.

We went to the Grand Palace on our last day, and were met by a man in tourist police uniform who said it was closed for 2 hours due to special prayers for the king who was sick (it was true the king was sick), then suggested we go to the private royal family temple which was not open to the public but only for today, a special day for ancestor workship. Shouldn't have believed this as the Grand Palace is open every day, but we were taken in by the tourist policeman's uniform! He had even told us to trust no one but the tourist police. He called us a cheap tuktuk which took us to the private royal family temple where we were met by a tall pleasant-looking man in a tie (who called himself Songchai) who said he was an architect (and ex-monk) overseeing the restoration of the temple and we were very lucky as most tourists did not know about this temple, let alone being open for the one day of the year today. In fact the whole street had been cordoned off an hour earlier for the royal family who had been there for prayers! We got a personal guided tour by him and his boss (Mr. Jessida, apparently a director of the temple and profesor of architecture). They were very nice to us. Then said we were very lucky and blessed by Buddha and told us to go to the Royal Lapidary company which was owned by the royal family and weren't we lucky, just for today there was a tax free and 15% off sale.

Aki nem tud angolul, annak összefoglalom: pontosan azt írja le a csaj, ami velünk történt. Ment volna a palotába, megközelítette egy turista rendőr, aki elmondta, hogy a palota most 2 óra hosszat zárva van, mert a beteg királyért imádkoznak, de menjünk el a király magántemplomába, az csak ma van nyitva. Ott várta a magas, elegáns építész-restaurátor, aki körbevezette a templomon, amiről ugye a turisták nem is tudnak, és milyen szerencsések stb. stb. És hogy menjen el ebbe a Royal Lepidary üzembe, ami a királyi családé, és hogy hoppá, mekkora szerencséje van, csak ma engedménnyel vásárolhat...

Basszus! Mi nem buktunk nagyot az üzleten, mert a Lucus ezüstlánca otthon is annyi, amennyi, de egy csomó turista dollárezreket hagy ott ékszerekért, amelyek a vételi ár töredékét sem érik. Csak ma, csak most...

Mi csak egy napot buktunk, ami akkor tök jónak tűnt (tehát: ami túl jó, hogy igaz legyen, az tényleg nem igaz), így retrospektive azonban tök hülyének érezzük magunkat, hogy ennyire beszoptuk a dolgot. Milyen hülye beidegződés: az egyenruhának mindent elhiszünk, elfelejtve, hogy Ázsiában vagyunk, ahol senki és semmi sem az, aminek látszik.

Holnap visszamegyünk a palotához, és ha valaki hozzám szól, esküszöm, úgy elküldöm a jó k... anyjába, hogy attól koldul.

Mára pihenőnapot szavaztunk meg, mert a soknapi gyaloglást ki kell heverni. Minden visszaszívva, amit a kedves, aranyos thai-okról mondtam.

Na, itt a templom is:

I found out that the Royal Family's 'private' temple that the friendly 'tourist policeman' sent us to is actually Wat Ratchabophit, which is actually open every day of the year. It is just off the beaten track and not on all tourist maps.

Ettől függetlenül I LOVE BANGKOK.

9 megjegyzés:

  1. Azta picsa! Ez nem semmi! Tényleg nem gondoltam, hogy képesek egy "Ön milyen k..va szerencsés" sztorit kitalálni, csakhogy veygél tőlük ezt azt, meg egy kis drágakövet, amely remélhetőleg tényleg drága, és nem bóvli. Ezek után?
    Az előző bejegyzésedhez csak annyit, hogy én sajnos már olvastam korábban a bekábított tigrisekről, ha leírtad volna hamarabb, biztos lebeszéltelek volna róla Titeket.
    Amúgy tegnap jöttem vissza Vásárhelyről, az útviszonyok rémisztőek, nagyon hideg van, ma reggel minusz 18 fokra ébredtünk!!! Vagyis minimum 50 fok különbség van a között, amit Ti éreztek, és amit mi:) Ha választhatnék...
    További jó mulatást Bangkokban!

    Puszi

    VálaszTörlés
  2. Szia Adri,

    Kenan volt munkatársa vagyok, Zsuzska, és múlt hét óta rendszeres blogolvasód - először is gratula, nagyon élvezetesek az írásaid, jókat derülök sokszor rajtuk (van jópár amit még nem olvastam, de majdcsak utolérem magam :) )
    A bangkoki rémsztori elképesztő...de Lucus lánca is full kamu? Öröm persze az ürömben, hogy Kenan nem egy kész koronázási ékszerkollekcióval lepett meg Téged :) mi is most készülünk Thaiföldre (Bangkok és Samui) és hát naívan azt gondolnám, minden a buddhizmustól áthatva pozitív és eredendő jó meg egyebek, de a történeted olvasva erősen elgondolkozom....és kiábrándító!!!

    azért gondolom ezt leszámítva jól érzitek magatokat - puszillak így ismeretlenül is, és az egész Nashat familyt :)
    zsuzska

    VálaszTörlés
  3. Kedves Zsuzska,

    Kenan annyit mesélt már rólad és Marco-ról, hogy úgy érzem, ismerlek. Majd nyáron, ha egy országban tartózkodunk, sörözhetnénk egyet.:)

    Hát igen, én is ezt gondoltam volna a thai-okról, mint te, de későn olvastam a Lonely Planet ide vonatkozó írását, ahol szintén pontról pontra le van írva, mivel kell vigyázni.
    Helyi vicc:
    - Honnan lehet tudni, hogy egy angolul beszélő thai mikor hazudik?
    - Onnan, hogy kinyitja a száját.

    Tehát ha jöttök, tulajdonképpen egy szabály van csak: senkinek sem szabad hinni, aki önjelölt segítőként mellétek szegődik. A scam-ekben benne vannak a rendőrök, turista rendőrök biztonsági őrök, palota őrök, tuk-tuk sofőrök, taxisofőrök, mindenki. Mi a reptérről a szállóig dupla pénzért utaztunk, mert a sofőr megkérdezte, először járunk-e Bangkokban. Mi barmok azt mondtuk, hogy igen. Szépen körbevitt bennünket. Tehát bárkinek, aki jelentkezik mellettetek, mondjátok azt, hogy nem először jártok itt. Az is szabáy, hogy a templomok és múzeumok napközben nem zárnak be, nincs speciális ima, takarítás, felújítás stb.
    A Lonely Planet legfrissebb kiadásában benne van, miért mennyit lehet fizetni.
    Érdemes a Tripadvisor Thailand és Bangkok fórumait is olvasgatni, sok hasznos ismeret van ott.

    Ezzel együtt vagy ennek ellenére Bangkok hatalmas élmény, szuper hely. Mi is azt reméltük, hogy Vietnám után egy kicsit lazíthatunk az éberségen, de ezek szerint nem lehet. Ázsia ez is. Varázslatos, mindennel együtt.

    Höhöhö, Kenan nem ékszert vesz, ha örömet akar szerezni. Könyvesboltba visz. Vagy dvd-s hez. (De ott is átbasztak tegnap: vegyen 1o dvd-t, a 11. akkor ingyen van. Kiválasztottunk 11 dvd-t, a csajszi szatyorba rakta, csak otthon vettük észre, hogy a 11-ediket kivette a halomból. Nem baj, a következő életében majd elnyeri a büntetését.)

    De még egyszer: állat hely ez, Vietnám/Magyarország után maga a paradicsom.

    Puszi neked és Marco-nak,
    Adri

    VálaszTörlés
  4. Szia Adri,

    Na igen, én is kicsit része vagyok már a Nashat family-nek meg az én drága Marco-m is -és azt a sörözgetést mindenképpen megejtjük (sajnáltam, hogy nem tudtam Kenantól csak telefonon elköszönni mielőtt elindult a messze távolba - de a viszontlátás annál örömtelibb lesz :) )
    Na már rá is kattantam a fórumokra (és azt hiszem blogot indítok újfent, mert januártól új élet kezdődik, Marco in Bp címmel :)
    Egyébként ezt a "már nem először vagyunk itt, tavaly olcsóbb volt" tippet megkaptam már, csak akkor az alkudozásra értették...hát ez a dvd sztori is kiborító...
    persze mondhatjuk, h mindenhol vannak szemét emberek, csak valahogy azt feltételezzük, a vallásuk ad némi pluszt - na de abba a tudatba ringatom magam, hogy a banda tagjai istentelen ateisták :)
    ez a gem story nekem elég veszélyes azért is, mert engem viszont nem dvd boltba kell vinni (noha imádom a filmeket, de nem prioritásként), hanem ékszerüzletbe....egy profi szarka (már a madár) hozzám képest amatőr gomb-gyűjtögető, you know what I mean, szóval eléggé vissza kell majd fogni magam, mert ékszer láttán elgyengülök :( de akkor hol lehet mégis jóáron vásárolni nem kamu fukszot? hmmm
    lassan össze kell raknom egy "what to visit" listát, ha van tippetek, szívesen látom itt vagy akár mailben is.
    vigyázzatok magatokra é enjoy Bangkok :) azért már alig várjuk, hogy mi is ott lehessünk :)

    sok puszi
    Zsuzska

    VálaszTörlés
  5. Mindenesetre nem rossz módszer. Isten látja lelkem, hogy nyitok egy vállalkozást " Hiszel nekem, vagy sem" névvel. Sebestény Balázs tanulhatna a távol-keletiektől. Ha már igy is átvernek bennünket, legalább humort vigyünk bele /politika mentes övezet/.
    Azt viszont nem hittem volna el, hogy téged is meg lehetet vezetni. Néha a mosoly mögé is nézni kell. De sebaj, igy edződik az ember. Élvezzétek tovább Bangkok turista látványosságaít.
    Vigyázzatok magatokra!
    Millió puszi Nektek.
    Papa

    VálaszTörlés
  6. Most mit izélsz... Jól éreztétek magatokat láthatóan, és kész. Egy nyaralásnál ez a lényeg.
    Szeretném én, ha kies hazánkban ilyen minőségű átverésben részesülne az egyszeri turista... Vagy bárki. :-)

    Amúgy kell egy ilyen fake cucc is, anélkül nem élmény a kirándulás.

    VálaszTörlés
  7. nem hiszem el ! vagyis mégis. de azért mégis hihetetlen, hogy átverést kell sejteni mindenben.

    VálaszTörlés
  8. Ja, de aztán az ember valahogy leszarja. Végigküzdöttem magam az Eat Pray Love könyvön (életemben ilyen szart nem olvastam még), abban találtam két hasznos mondatot az itteniekről. hagyni kell őket, ebből élnek. :)

    VálaszTörlés
  9. ... és ennek ellenére, vagy ezzel együtt imádtam

    VálaszTörlés