2011. március 18., péntek

Különleges tárlatvezetés

Valami csoda folytán meggyorsult a net, tehát végre tudok írni a múlt szombatról. Igazán különleges élményben volt részünk Lucus iskolájában. Elöljáróban tudni kell, hogy itt nem divat a szülői értekezlet (ha az iskola közölni akar valamit, megteszik emailben, az osztályfőnökök - már amelyik - küldenek hetente egy hírlevelet, hogy a kedves szülők tisztában legyenek azzal, mi zajlik a suliban, ha meg a szülőnek van bánata, az is első körben írásban zajlik) kötelező fogadóóra is csak egyszer van egy évben. Vannak olyan szülők, akik csak ekkor teszik be a lábukat az iskolába, hiszen a kölköt reggel el tudja vinni a sofőr vagy a cseléd, és érte is tud menni délután. Meg különben is, iskolabusz is van, akinek telik rá. Hogy egy kicsit rákényszerítsék a szülőket arra, hogy érdekelje már őket, mit is csinál a gyerek az iskolában, kitalálták a Student Led Conference-t. Ez dióhéjban annyit jelent, hogy meg van adva két nap, amikor a gyerekek körbekalauzolják a szülőket az iskolában, lehet beszélni a szaktanárokkal, le lehet ülni megnézni a füzeteket (tankönyv itt egyáltalán nincsen alsóban), és lehet azokat a játékokat játszani a szülőkkel, amelyeket az órákon is szoktak.
Mindent elmond az a levél, amiben az iskola a SLC-t meghirdette. Megkérték a tisztelt szülőket, hogy ebben az egy órában csak a gyerekre koncentráljanak, kapcsolják ki a mobiltelefonokat, próbáljanak meg értelmes kérdéseket feltenni, szóval tegyenek már úgy, mintha érdekelné őket a dolog.
Mi szombat reggelre jelentkeztünk be Lucussal. Az osztályteremben kezdődött a program, ahol megnézhettük Luca írásbeli munkáit, a matekfeladatokat, teszteket stb. Játszottunk Scrabble-t (órán is szoktak a helyesírás gyakorlására) és egy Calculator Fish nevű roppant primitív játékot, ami viszont jó arra, hogy a számok helyiértékét gyakoroltassa. Lucus megmutatta nekünk a gondolkodó falat, aminek a neve Wonder Wall:
Ide teszik fel a gyerkőcök azokat a kérdéseiket, amely az éppen tanult témakörrel kapcsolatban foglalkoztatja őket. (Azt már szerintem írtam, hogy témakörrel egy-két hónapig foglalkoznak, amíg teljesen ki nem vesézik azt. Minden gyerek kérdésére sor kerül, alaposan megvitatják, kikutatják stb.) Jelenleg a Bennszülött Kultúrákkal foglalkoznak, főleg az ausztrál aboriginalokkal és az amerikai indiánokkal. A projekt részeként meséket olvastak, illusztráltak, írtak, ékszereket készítettek, népdalokat tanultak (mindent az aktuális szakórán), prezentációkat készítettek. Lucusék felállítottak egy tipit is az osztályban, ezt mutatja be nekünk a kisasszony.
Az indiános projekt része volt két hete a Táborozás is. A terv szerint a gyerekek egy éjszakát töltöttek volna az iskolában, sátrakban, vetélkedőkkel, tábortűzzel, grillsütéssel, hogy kicsit beleérezzenek abba, milyen az, amikor nem légkondícionált hálószobában várja őket a hercegnős ágynemű. (Ezeknek a gyerekeknek a többsége még sohasem kempingezett, itt öt csillagos szállodákban töltik a nyarakat, vagy a szülők nyaralójában Balin.) Az ötlet szuper volt, viszont azon az egy tetves napon éppen esett az eső, tehát a kis indiánok az osztálytermekben aludtak (légkondis persze). Készítettek maguknak tolldíszt, csapatokat alkottak stb. Lucus jól érezte magát, bár nem aludt egy szemhunyásnyit sem, állítólag szemébe sütött a neon a folyosóról. Íme a kis indiánlány, aki a Middle Night Star nevet adta magának, mert a Midnight szó nem ugrott be neki.
A lenti képen az imádott zenetanárnő, Ms. Mason látható Luca mellett, és a Mary had a little lamb-et furulyázzák. Ms. Mason vezeti az énekkart is. Nagyon érdekes a repertoár, énekelnek Rod Stewart-ot, swing dalokat, rock nótákat és pop-ot is. Népdalt kevesebbet, hiszen mégis, melyik nép dalait énekeljék? Luca imádja.
Itt pedig Rozálkánk látható a gépteremben:
Megmutatta nekünk a "digitális portfólióját". Ebben vannak azok a prezentációk, amelyeket a suliban készítenek, a mesék, amelyeket írnak stb. Lucus olyan lelkes volt, hogy egy kajla mozdulattal ki is törölte az egész portfóliót, vért izzadtunk, mire visszaszereztük. Nyolc hónap munkája veszett volna oda. Kicsit izgultunk, de aztán minden rendbe jött. :)
A művészettanárnő, Ms. Manthey kiállítást szervezett a nebulók munkáiból a jeles alkalomra. Mit mondjak? Leesett az állunk!!!
Ez a nagyorrú bohócféleség Lucuskánk munkája. Vajon kinek az orrát örökítette meg? Nagyon büszkék voltunk rá!
Az alant látható delfin szintén Luca munkája. A perspektívát tanulták fotózással. A képeken aztán Photoshoppal dolgoztak. Luca csak a háttér színét cserélte ki, mondván, hogy delfinnek tengerben a helye. (Hiába, nyilván nem lesz belőle absztrakt képzőművész.)

Összehasonlításként álljanak itt az osztálytársak művei is. Szerintem ügyesek, és egy évvel Luca előtt járnak Photoshopban. A kisasszony itt találkozott vele először.
Másfél órát töltöttünk a suliban, nagyon klassz volt látni, hogy Lucus mennyit fejlődött. Mikor előadta angolul, hogy nézd ezt anya, itt még nem tudtam a múlt időt, mindent jelen időben írtam, azt hittem, dobok egy hátast. Öröm volt látni, milyen magabiztos (otthon sokszor még azt sem tudta, hol a helye, annyira szórakozott volt), milyen lelkes, és mennyire szereti a suliját.

8 megjegyzés:

 1. Halihó mindenki!

  Annyira jó volt olvasni ezt a rengeteg élményt, totális irígységben szenvedek! Eszembe jutottak az én iskolás emlékeim, mondanom se kell, hogy köszönő viszonyban sincsenek Luca élményeivel. Azt is mondhatnám, hogy olyan messze vannak egymástól, mint Makó Saigontól:)) Ők tényleg az élethez kapnak útravalót! El sem lehetett képzelni a mi időnkben, hogy esetleg fényképezni tanuljunk (jó, photoshop még nem volt, de akkor is)... Egy szó, mint száz, gratulálok Lucának, ügyes lyány, jó helye van na!
  Itt szombat van és sajna munkanap, bár szerintem nem sok értelme van, mert inkább azon küzdünk, hogy végre egy óra legyen és elhúzzunk innen a francba.

  Andi, Luca egyre jobban hasonlít rád, legalább is a képekből ez jön le nekem, az arca (az orrát leszámítva) most sokkal inkább a Tiedre hasonlít:))

  Tetszik az új háttér, bár nekem az előző is bejött!

  Puszi, jó hétvégét az egész családnak!

  Dorinka

  VálaszTörlés
 2. Szerintem karba tett kézzel kellene ülniük, randa köpenyt hordani, megalázó megjegyzéseket hallgatni a tanáraiktól, kivéve a tesitanártól, mert az nem beszél, csak kulcscsomót vág a fejükhöz vagy üt, mint a répát.
  Ahogy nekünk kellett mindezt annak idején.
  Így nem lesznek az életre nevelve sose... :-)

  VálaszTörlés
 3. Ügyes vagy Luca Fatima.Remek.
  Tibor bácsi Marosvásárhelyről


  Valjuk be Adri, hogy a figuratív nyerőbb a nonfiguratívnál. De már rég nem ellenkeztél velem.......

  VálaszTörlés
 4. Tibor, végre írtál valamit, amivel ellenkezhetek. :) Én szeretem a non-figuratív ábrázolást, mindig elindít egy gondolatmenetet. Na jó, nem mindig.
  Egyébként az az érdekes, hogy a napokban gondolkoztam azon, hogy szeretnék egy újabb tetoválást, mert milyen szép emlék is lenne az. Volt figuratív és non-figuratív ötletem is, de aztán letettem róla, mert ma eldurrant az agyam a vityikkel, és úgy döntöttem, hogy akar a fene emlékezni rájuk. :)

  VálaszTörlés
 5. Adri!

  Miért durrant el az agyad??? Mesélj! Mesélj! Mesélj!

  VálaszTörlés
 6. Na erre a durranásra igen csak kíváncsi vagyok. Komoly oka lehet. Nemcsak az E-mailem okozta? De ha jól belegondolok az csak egy pötty lehet. Ma még nem is bosszantottalak fel. Nem is chatelek. Skypon sem voltam.
  A következtetésem az, hogy rajtam kivül álló dolgok miatt durrantál. Ha igy van légyszíves tudasd velünk. Ahogy látom közérdeklődésre ad számot.
  Ha ezt most elolvasod akkor tőlem fog eldurrani, mivel írtad, hogy vityikkel van bajod. Na igy jár aki felszínesen olvassa a bejegyzéseket. De amit írtam már nem tőrlöm ki. Nehéz lenne újra kezdeni. Igy jártam!
  Mesélj! Mesélj! Mesélj!
  Millió puszi Nektek.
  Papa

  VálaszTörlés
 7. Marcsi, köszönöm a jelölést, jól esett.
  Lehet, hogy nem túl elegáns, de visszakapod. :)

  VálaszTörlés