2011. február 4., péntek

KL 3-4


Tegnap végre sikerült egy kicsivel többet lássunk a városból, hála istennek. Nem is okozott csalódást... Reggel felpattantunk a Hop On - Hop Off buszra. Ez igényelhet némi magyarázatot, bár a pestiek ismerik: elindul egy busz, ami körbejár a városon, és minden nevezetességnél megáll. Az ember vesz egy bérletet, amelyik megállóban akar, leszáll, megnézi, amit meg akar nézni, majd bevárja a következő buszt (minden félórában érkezik egy), felpattan rá (innen a név: hop on... felpattanni), és megy, amedig akar. A bérlet 24 órán keresztül érvényes.
Nos, mi délben pattantunk fel a buszra (hiába, a Neset família képtelen dél előtt bármire is), majd a Madárizénél lepattantunk. A Madárizé a világ legnagyobb nyitott madáriuma, a fejünk felett repkedtek, a lábunk alatt sétáltak, a vállunkra ültek, leszartak különböző madarak. Nagyon izgi volt, főleg a hatalmas papagájokkal fényképezkedni. Sajnos képet egyelőre nem tudok feltenni, mert otthon hagytuk az átjátszó kábelt, de majd vasárnap Ho Chi Minh Faluban dolgozom a problémán. Amikor elegünk lett a madárszarból, ismét felpattantunk a buszra, és mivel Luca közölte, hogy egy lépést sem hajlandó kaja nélkül tenni, hogy hogy nem, az ikertornyoknál pattantunk le, és usgyi be a Suriába. Gondoltam, hogy itt az ideje valami maláj ételkülönlegességnek, így a Burger Kinget céloztuk be, hogy meggusztáljuk, milyen Malajziában a helyi Whopper. Olyan, mint otthon (Budapesten és Isztambulban :). Megnyugodtunk, hogy a világ rendje mindenhol ugyanolyan. (Kár belénk a világjárás, nem?:) Táplálkozás utén felpattantunk a buszra, és nyammogtunk egy kicsit a szállóban.
Este vacsoravadászatra indultunk az arab negyedbe, ami a szállodánktól tíz perc sétára van. Találtunk egy iraki éttermet, és könnyekig meghatódva telerendeltük az asztalt ugyanazzal, mint egy nappal korábban a libanoni étteremben. Irak kiütéssel győzött. Szólt az arab sramli, az étterem tele volt lefátyolozott, de vigyorgó muszlimákkal, tetőtől-talpig feketébe burkolt karafatmákkal, bajszos iraki pasikkal és lármás kölkökkel. Kenan és Luca orra útlevél volt ebbe a világba: azonnal lekádereztek bennünket,és amikor megtudták, hogy Kenan Bagdadban született és látták, hogy a horgas orrú kislány, aki ugyanannyira Fatima, mint Luca, tele pofával nyomja a kebabot, rögtön családtagok lettünk.
Mondtam már, hogy Kuala Lumpur sokkal jobban tetszik, mint Bangkok?
A mai napon sem sikerült dél előtt elindulnunk. Viszont feltaxiztunk a Kuala Lumpur Toronyhoz (lásd illusztráció), és a tetejéről megtekintettük a várost. Fentről is tetszett, onnan látszott igazán, milyen szép zöld dombokkal körülvett tákolmányról van szó. Voltak ott olyan messzelátó izék is, nem hazudok, be lehetett látni velük a város bármelyik ablakán.
Mivel a Lucagyerek megéhezett, felpattantunk a szokásos buszra, és felkerestük iraki testvéreinket egy ebéd erejéig, és olyan báránysültet nyomtunk, hogy a tíz ujjunkat megnyaltuk utána. Jaj de uncsi... Visszaültünk a buszra, és elmentünk Kuala Lumpur kínai negyedébe, ami nem nagy szám általában, de most köszönhetően a kínai új évnek, szépen fel volt lobogózva. A Central Market (Főpiac) előtt sárkánytáncosokhoz is szerencsénk volt. Elég gagyi volt a műsor, de Lucának nagyon tetszett. Nekem meg a piac tetszett. Nem káposztát, hanem szuvenyíreket árulnak légkondizott körülmények között. Megint nem olyan, mint a Benh Than Saigonban: kedves, jófej eladók, nem akarnak lelőni, ha nem veszel semmit, és csak akkor jönnek segíteni, ha látják a tanácstalanságot. (Itt nem volt: Mádám, van méret neked, cici igazi?) Vettünk faragott feliratokat, faragott életfát, a gyereknek maláj babát, nekem batikolt kaftánokat (aki látott már nyáron a törzsfőnöki egyenruhában, tudja, miről van szó, ráadásul kettőt fizet hármat vihet alapon) stb. Itt végre nem csipkedték a gyerek arcát, hgy milyen kerek feje van, hanem az orrára mutogattak: szép arab lyányka! Jaj, de uncsi... Visszaültünk a buszra, és tettünk egy jó nagy kört, és megint a plázában, bocs, ikertörnyoknál kötöttünk ki. Indiai vacsorát követően - ahol a mellettünk lévő asztalnál szintén arab testvírek étkeztek, de nem a kultúrfajtából, mert amikor befejezték, egyik pincérnek sem volt gusztusa feltakarítani az asztalt utánuk - megvártuk, hogy kivilágítsák az ikertornyokat, lefotóztuk, majd hazablattyogtunk. A kivilágított toronyházak fantasztikusan festenek. Luca leszarta őket, mert közölte, hogy a téren lévő szökőkútpark Gyulára emlékezteti. Azt fotózta inkább.
Holnap irány Ho Chi Minh falu... most egy nagyot sóhajtottam.

5 megjegyzés:

  1. "Egy vérből valók vagyunk." Ennyit magunkról.
    Nagyon szép dolgokat írtál és nagyon fotogénen. Lelki szemeimmel végig tudtam menni azon az úton, amin Ti is. Beleképzeltem magam az autóbusz hátsó tengelyén levő ülésbe, mert csak ott szeretek ülni. Biztos vigyáztam volna arra, hogy semmilyen fintort ne vágjak a kaják látványától és ízvilágától. Mindent végig ettem volna, hisz az itthoni kinai kajákat nagyon szeretem. Tényleg, mennyire különbözik az ottani ízesités az itteniektől. Már ami a kinai kajákat illeti.
    Fér még az élményekből belétek? Azért egy szép fotóalbumot csak csináltok. /Egy pár példányban/.
    MIllió puszi Nektek.
    Papa

    VálaszTörlés
  2. Ciao Neseték!

    Meddig vagytok még oda? Írtó klassz hely ez a Kuala Lumpur. Tudtad, hogy azt jelenti a város neve: Mocsaras összefolyás? Jó mi?
    Hétvégén megyek Vásárhelyre, sőt egy picit hosszabb időre, mert tanulok, szóval remélem el foglak csípni titeket skype-on. Majd próbálkozom néha...

    Puszi,

    Dorinka

    VálaszTörlés
  3. Dorinka, már szombaton visszajöttünk, csak még nem volt lelkierőm írni, meg igazából nincs is mit. Újra a verkli. :)
    Neked sok sikert, gyere skypre-ra.

    VálaszTörlés
  4. Sziasztok!
    Hát hallod, ez CSUDI lehetett! Igen, ismét arra jutottam, hogy imádom, ahogy írsz!Igaza van Apudnak, hogy szinte láttunk mindent, úgy írtad le. Persze a levegőbe Ti szagultatok bele, és a madarak is Titeket szartak le, de talán majd egyszer nekünk is megadatik valami ilyesmi :-)))))
    Puszi!
    Ui.: Pénteken FARSANG!

    VálaszTörlés